دکتر فرهمند مجله سلامت و لاغری

1402/11/10تاریخ انتشار:

زمان مطالعه:3دقیقه

آیا بعد از عمل اسلیو می‌توان روزه گرفت؟

برخی از بیماران عمل اسلیو معده، در ماه مبارک رمضان، برای روزه گرفتن، موظف به اجرای و پیروی از یک‌سری دستورالعمل‌ها برای جلوگیری از خطرات سلامتی انجام دهند. در این مطلب از مجله سلامت و لاغری دکتر محمدرضا فرهمند، به بررسی روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده خواهیم پرداخت.

روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده

برای روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده بهتر است از دستورات و توصیه‌های جراح لاغری خود پیروی کنید. به طور کلی، به بیماران عمل اسلیو معده توصیه می‌شود که در 12  ماه اولیه بعد از عمل اسلیو معده، برای جلوگیری از سوء تغذیه و عوارض پزشکی، روزه نگیرند. بیماران عمل اسلیو معده ممکن است در طول ماه رمضان و پس از روزه گرفتن، با مشکلات و عوارضی مواجه شوند. مشکلات و چالش‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

1. تغییر عادات غذایی و دریافت تغذیه نامناسب

پس از عمل اسلیو معده، معمولا به بیماران توصیه می‌شود که وعده‌های غذایی کوچک و متوالی داشته باشند، آهسته غدا بخورند، غذا را به صورت کامل بجوند، حین خوردن چیزی ننوشند و زمان احساس سیری از خوردن و آشامیدن بپرهیزند. با این حال، روزه گرفتن برای طولانی مدت می‌تواند منجر به افزایش اشتها و خوردن غذا با سرعت بالا در زمان افطار شود. مصرف حجم زیاد غذا با ولع زیاد، منجر به بروز ناراحتی‌های شکمی، حالت تهوع و استفراغ شود که کم آبی، سوء تغذیه و کمبود احتمالی ویتامین و مواد معدنی را در پی خواهد داشت.

2. کم‌آبی بدن

پس از عمل اسلیو معده به بیماران توصیه می‌شود که در طول روز حداقل 1.5 تا 2 لیتر آب بنوشند تا علاوه به هیدراته شدن بدن بیمار، از یبوست جلوگیری شود. بیماران عمل اسلیو معده باید توجه داشته باشند که نباید سریع آب بنوشند و حجم آب مصرفی در یک وعده را، مدیریت کنند. روزه‌داری، به‌‍ویژه در روزهای طولانی تابستان، می‌تواند خطر کم آبی بدن را افزایش دهد.

3. سندرم دامپینگ

بیمارانی که تحت عمل اسلیو معده قرار گرفته‌اند، به دلیل الگوی غذایی محدود در طول روزه‌داری و مصرف غذاهای سنتی مانند دسرهای شیرین و غذاهای سرخ‌شده، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرم دامپینگ و یا اسهال در زمان افطار هستند.

4. کمبود ویتامین و موادمعدنی

پس از عمل اسلیو معده، به بیماران توصیه می‌شود که ویتامین‌ها و موادمعدنی که توسط متخصصین تغذیه تجویز شده است را، در مدت زمان منظمی مصرف کنند. به‌طور معمول، مولتی‌ویتامین‌ها و موادمعدنی تجویز باید به طور روزانه مصرف شوند. یکی از چالش‌های موجود در ماه رمضان برای بیماران عمل اسلیو معده این است که کاهش حجم و ظرفیت معده ممکن است دریافت تمام ویتامین‌ها و موادمعدنی توصیه شده را، در یک بازه زمانی کوتاه (از سحر تا افطار) را دشوار کند که منجر به برخی از کمبودها خواهد شد.

روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده

5. هیپوگلیسمی

خطر ابتلا به هیپوگلیسمی یا همان افت قند خون (سطح پائین گلوکز خون) در مدت زمان ناشتا بودن یا همان روزه داری، افزایش خواهد یافت. برای جلوگیری از ابتلا به هیپوگلیسمی بهتر است روزه گرفتن خود را مدیریت کرده یا در مدت زمان بین افطار تا سحر مصرف گلوکز و قند را افزایش دهید.

توصیه‌های غذایی برای روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده

برای روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده بهتر است از توصیه‌های زیر که توسط متخصصین تغذیه تائید شده است، پیروی کنید. توصیه‌های غذایی بعد از عمل اسلیو معده به شرح زیر خواهد بود:

  • روزه را با انتخاب آب، میوه‌های خشک از جمله خرما یا سوپ پیش از صرف غذای اصلی که باید بعد از نماز مغرب بخورید، باز کنید. شروع افطار با آب به غلبه بر کم آبی ناشی از روزه داری کمک می‌کند و خوردن 1 تا 2 عدد خرمای خشک به افزایش سطح گلوکز خون بعد از ساعت‌های طولانی ناشتایی کمک می‌کند.
  • اطمینان حاصل کنید که وعده غذایی اصلی از مواد غذایی غنی از پروتئین، سبزیجات، سالاد و کربوهیدرات‌هایی که به آرامی آزاد می‌شوند تشکیل شده باشد. تعادل وعده‌های غذایی را به خاطر بسپارید: نیمی از بشقاب را با پروتئین و دو چهارم باقی مانده را با سبزیجات و کربوهیدرات تکمیل کنید. همیشه ابتدا غذاهای غنی از پروتئین، سبزیجات و در نهایت کربوهیدرات‌ها را مصرف کنید.
  • زمانی که برای مدت طولانی (یعنی بیش از 10 ساعت) روزه دارید، خوردن سحری زودتر ممکن است قبل از افطار منجر به افت قند خون شود. بنابراین در آن شرایط هر چه دیرتر سحری را بگذرانید.
  • از خوابیدن سریع بعد از خوردن غذا اجتناب کنید زیرا این امر می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی مانند رفلاکس اسید معده، ناراحتی شکمی و یا بروز انواع مختلفی از نارسایی‌ها شود.
  • قوانین طلایی را به خاطر بسپارید؛ آهسته غذا بخورید، غذا را کامل بجوید، از خوردن و آشامیدن همزمان خودداری کنید، زمانی که احساس سیری کردید غذا خوردن را تمام کنید و از نوشیدنی‌های گازدار و شکردار دوری کنید.
  • برای جلوگیری از علائم سندرم دامپینگ از غذاهای پرچرب و شکردار مانند دسرهای سنتی یا غذاهای سرخ شده پرهیز کنید.
  • از هیدراته بودن بدن خود اطمینان حاصل کنید. افطار را با 200 تا 250 میلی‌لیتر آب جوش سرد شده شروع کنید. سعی کنید حداقل 1.5 لیتر مایعات در روز مصرف کنید.
  • مصرف مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی را طبق توصیه‌های متخصص تغذیه خود ادامه دهید.
  • در ماه رمضان به فعالیت‌های بدنی روتین و روزانه خود ادامه دهید. با این حال، این فعالیت‌ها را در زمان‌های مناسب برنامه‌ریزی کنید. برای مثال؛ ۲ ساعت پس از افطار ورزش کنید، سپس یک میان وعده برای ریکاوری بعد از تمرین بخورید.

در این مطلب از مجله سلامتی و لاغری دکتر فرهمند به بررسی کامل روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده پرداختیم. در صورتی که در مورد روزه گرفتن بعد از عمل اسلیو معده با مشکلی مواجه شدید یا سوالی دارید، می‌توانید در انتهای این صفحه به صورت کامنت برای ما ارسال کنید تا در اولین فرصت ممکن پاسخ سوال خود را دریافت کنید.

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + 14 =