دکتر فرهمند مجله سلامت و لاغری

1402/5/17تاریخ انتشار:

زمان مطالعه:5دقیقه

آپنه چیست | درمان آپنه خواب با عمل لاغری

آپنه چیست؟ آپنه خواب یکی از مشکلات و اختلالات خواب به حساب می‌آید که می‌تواند خطرناک باشد. اگر به دنبال درمان آپنه خواب با عمل لاغری یا سایر روش‌ها هستید، این مطلب برای شماست. مشکل آپنه در طیف وسیعی از افراد دیده شده است که متاسفانه شمار اندکی از آن‌ها به وجود چنین مشکلی واقف هستند؛ این دسته افراد زمانی که بیدار می‌شوند با خستگی و کمبود انرژی رو‌به‌رو می‌شوند و مدام از خود می‌پرسند چرا با وجود خواب کافی و طولانی همچنان خسته‌ام؟!

بسیار مهم و ضروری است تا بدانیم آپنه چیست و چه علائمی دارد تا اگر به آن دچار بودیم، هر چه سریع‌تر و بهتر برای درمان آن اقدام کنیم. مطلب پیش رو از این بابت آماده شده است تا به شما در شناسایی بهتر این مشکل کمک کند و همچنین گامی در جهت آگاهی‌بخشی در زمینه آپنه انسدادی خواب و علائم آن برداشته باشد.

در ادامه در این بخش از مجله سلامت و لاغری دکتر محمدرضا فرهمند به طور مفصل درباره آپنه و درمان آپنه خواب با عمل لاغری از جمله عمل اسلیو معده صحبت می‌کنیم. همراه ما باشید.

آپنه چیست؟

آپنه از زبان یونانی گرفته شده است که به معنای «بدون تنفس» است. آپنه یا Apnea با عبارت دیگری نیز شناخته می‌شود که به آن وقفه در تنفس می‌گویند. همان طور که از نامش پیدا است این مشکل موجب قطع شدن روند تنفس می‌شود و در حین خواب رخ می‌دهد.

آپنه انواعی دارد که دو نوع رایج آن آپنه انسدادی خواب و آپنه مرکزی هستند. آپنه مرکزی به دلیل اختلال در مرکز فرماندهی بدن یعنی مغز به وجود می‌آید و فرد حین خواب از تنفس باز می‌ایستد چرا که مغز کارش را درست انجام نمی‌دهد اما موضوع بحث ما در این مطلب نوع دیگر Apnea است: آپنه تنفسی – آپنه خواب.

آپنه خواب چیست

آپنه خواب چیست؟

در بخش قبل متوجه شدیم که آپنه دو نوع مرکزی و انسدادی دارد. آپنه خواب بیشتر نوع انسدادی است و از نظر آماری گسترده‌تر است. این نوع در حین خواب رخ می‌دهد و فرد متوجه آن نمی‌شود. زمانی که فرد خواب است روند تنفس او دچار اختلال می‌شود و مدام با قطع شدن نفس و راه تنفسی مواجه است. به همین دلیل به آن وقفه تنفسی می‌گویند.

آپنه خواب چیست؟ آپنه انسدادی خواب یک اختلال خوابی است که در آن، انسداد موقت و مکرر مسیر هوایی تنفسی در طول خواب باعث قطع شدن ناگهانی و موقت تنفس فرد می‌شود. این توقف‌ها می‌توانند چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشند و در طول شب به صورت متناوب اتفاق بیفتند. در واقع فرد دچار خفگی موقت می‌شود اما در نمونه‌های شدیدتر ممکن است خفگی بیشتر و طولانی‌تر شده و به مشکلات جدی‌تری منتهی شود.

آپنه انسدادی به دلیل انسداد راه تنفسی رخ می‌دهد که در بخش بعد بیشتر توضیح می‌دهیم.

آپنه چگونه اتفاق می‌افتد؟

آپنه انسدادی خواب یک اختلال خواب جدی است که ممکن است روی کیفیت زندگی افراد تاثیر منفی بگذارد. در این اختلال، مسیر هوایی بینی و گلو در طی خواب به صورت موقت مسدود می‌شود که وقفه‌های تنفسی مکرری میان خواب ایجاد خواهد کرد. این وقفه‌های تنفسی می‌توانند بعضی از علائم آپنه خواب و عوارض جانبی را ایجاد کنند که ممکن است به مشکلات جدی‌تری منجر شوند.

در آپنه انسدادی، عضلات درون دهان و حلق به طور ناخواسته و در طول خواب باعث انسداد مسیر هوا می‌شوند. این انسداد تامین اکسیژن مغز را کاهش می‌دهد و ممکن است با وقفه تنفسی و خفگی همراه باشد.

افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب ممکن است خود به خود از خواب بیدار شوند تا انسداد را بر طرف کرده و تنفس طبیعی را بازیابی کنند. این اختلال متناوب است و منجر به اختلال در ساعات خواب و استراحت شبانه می‌شود.

درمان آپنه خواب

چه کسانی به آپنه دچار می‌شوند؟

در بخش قبل به طور مفصل توضیح دادیم که آپنه خواب چیست و چه انواعی دارد و در بخش بعدی به موضوع درمان آپنه خواب با عمل لاغری میپردازیم. اکنون نوبت به آن رسیده تا این بیماری را بیشتر بشناسیم. می‌خواهیم بدانیم چه کسانی بیش از سایر افراد در معرض گرفتاری به عوارض آپنه خواب هستند.

آپنه ممکن است در افراد مختلف رخ دهد اما افراد زیر احتمال درگیری بیشتری نسبت به سایرین دارند:

افراد چاق: چاقی می‌تواند به انسداد مسیرهای تنفسی منجر شود؛ به ویژه در ناحیه حلق و بینی. این موضوع آپنه شبانه را به همراه دارد.

افرادی که الکل و مواد مخدر مصرف می‌کنند: مصرف الکل و مواد مخدر می‌تواند بر تنفس افراد تاثیر بگذارد و موجب بروز آپنه شود.

افراد با پیشینه و سابقه خانوادگی: یکی دیگر از عوامل گرفتاری به آپنه وجود کیس‌های مشابه در خانواده است؛ آپنه شبانه به دلیل عوامل ژنتیکی از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود. بنابراین افرادی که پیشینه فامیلی دارند باید هوشیار باشند.

بروز عوارض آپنه خواب در افراد مسن و میانسال: سن یکی از عوامل مهم در بروز آپنه است. با پیشروی سن، تغییراتی در ساختار و عملکرد بدن رخ می‌دهد که می‌تواند به وقوع آپنه منجر شوند. با پیشروی سن احتمال وقوع آپنه افزایش پیدا می‌کند.

افراد با مشکلات تنفسی: این دسته افراد هم مانند کسانی هستند که تنگی بینی دارند یا دچار خمیدگی غضروف‌های حلق هستند.

افراد با بیماری‌های مزمن: افرادی که بعضی بیماری‌های خاص دارند بیش از سایرین در معرض عوارض آپنه خواب هستند؛ این بیماری‌ها مانند بیماری‌های قلبی، دیابت و بیماری‌های تنفسی مزمن می‌توانند آپنه را تشدید کنند.

افراد با مشکلات عصبی: افرادی که با بعضی بیماری‌های عصبی دست و پنجه نرم می‌کنند بیشتر در معرض عوارض آپنه تنفسی هستند: مانند بیماری‌های پارکینسون و سکته مغزی.
زنان در دوره بارداری: دوره بارداری نیز ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی و فشار روی سیستم تنفسی، آپنه را ایجاد کند.

مهم است که در صورت مشاهده علائم آپنه مانند توقف تنفس در حین خواب، تنفس سطحی یا شنیدن صداهای خشک و پرتوان، به پزشک مراجعه کنید. تشخیص دقیق و درمان مناسب می‌تواند به کنترل این وضعیت کمک کرده و از بروز مشکلات جدی‌تر پیشگیری کند.

علائم آپنه خواب

علائم آپنه خواب شامل خفگی و تنگی نفس، صدای بلند تنفس، بیدار شدن‌های مکرر و مداوم در طول شب، خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز و در نهایت افزایش وزن را شامل میشود که البته هرکدام میتواند علت‌های متعددی داشته باشند که باید توسط متخصص بررسی شود.

در صورتی که شما یا کس دیگری از این علائم رنج می‌برید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید. یکی از درمان‌های مناسب برای این مشکل، درمان آپنه خواب با عمل لاغری است. عمل لاغری از جمله عمل اسلیو و عمل بای پس میتوانند در درمان آپنه خواب به شما کمک کنند و آقای دکتر محمدرضا فرهمند میتوانند در این زمینه بهترین راهنمای شما باشند.

عوارض و مشکلات ناشی از آپنه

اثرات آپنه انسدادی خواب می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است از خواب ناکافی رنج ببرند که به تبع به مشکلاتی مانند خستگی، نیاز به خواب در طول روز، تمرکز کمتر و مشکلات حافظه دچار شوند. به علاوه آپنه انسدادی خواب ممکن است عوارض جانبی جدی‌تری نیز داشته باشد؛ از جمله افزایش خطر اختلالات قلبی-عروقی مانند فشارخون بالا و افزایش خطر سکته مغزی.

بعضی از عوامل، خطر بروز عوارض آپنه تنفسی را افزایش می‌دهند؛ مهم‌ترین این عوامل چاقی، سن بالای ۴۰ سال، وجود سابقه خانوادگی، مصرف مواد مخدر و الکل و بعضی از اختلالات پزشکی دیگر مانند دیابت و افزایش چربی خون هستند. همچنین مردان بیش از زنان دچار آپنه می‌شوند. پس عامل دیگر یعنی مرد بودن نیز تاثیرگذار است.

درمان آپنه خواب با عمل لاغری

تشخیص و درمان آپنه انسدادی خواب توسط پزشکان متخصص خواب انجام می‌شود. درمان آپنه خواب با عمل لاغری از جمله عمل اسلیو کی از اقدامات است. از اقدامات پیشگیرانه نیز میتوان به تغییرات در رفتارهای خواب و سبک زندگی، استفاده از دستگاه‌های تهویه مصنوعی (CPAP) (که باعث باز شدن مسیرهای هوایی می‌شود) اشاره کرد که البته درمان آپنه با عمل لاغری از جمله اسلیو معده و یا بای پس معده یکی از بهترین اقدامات خواهد بود.

درمان آپنه خواب با عمل لاغری در ابتدا آسان‌تر است؛ بنابراین خیلی بهتر است اگر فرد هر چه زودتر آن را شناسایی کرده و برای درمان اقدام کند. شناخت این اختلال و جلوگیری از تداوم آن از اهمیت بالایی برخوردار است تا به افراد امکان تجربه یک خواب سالم و بهبود کیفیت زندگی را فراهم آورد.

آپنه خواب می‌تواند برای هر کسی رخ دهد اما برای بعضی‌ها احتمال بیشتری دارد. هر کسی که هستید حتما از فرد دیگری بخواهید تا حین خواب شما را مشاهده کند. همچنین خودتان علائم آپنه خواب را بررسی کنید و در صورتی که با موردی برخورد کردید فورا به یکی از مراکز و کلینیک‌های خواب مراجعه کرده و مشاوره دریافت کنید. اگر راه حل شما، درمان آپنه با عمل لاغری بود، میتوانید از طریق سایت دکتر فرهمند، نسبت به رزرو وقت مشاوره عمل لاغری اقدام نمایید.

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × چهار =