دکتر فرهمند مجله سلامت و لاغری

1402/7/11تاریخ انتشار:

زمان مطالعه:6دقیقه

پرخوری عصبی چیست و چگونه درمان میشود؟

اگر به تازگی دچار اضافه وزن شده باشید ممکن است از عوارض پرخوری عصبی باشد. در این مطلب از سایت دکتر محمدرضا فرهمند، به این سوال پاسخ میدهیم که پرخوری عصبی چیست و همچنین درمان پرخوری عصبی را از چندین روش پیگیری میکنیم. همراه ما باشید.

پرخوری عصبی

پرخوری عصبی چیست؟ زندگی همه پر از لحظات حساسی است که هر کس به شکل متفاوتی به این لحظات پرتنش پاسخ می‌دهد. برخی از افراد راه فرار را در خوردن تنقلات می‌بینند که این روش آسیب‌های فراوانی در پی دارد. حالا که به این سوال پاسخ دادیم که پرخوری عصبی چیست بهتر است بدانید یکی از شایع‌ترین عوارض این مورد، چاقی و خطر سکته قلبی است که به سلامت افراد آسیب می‌رساند. اما چرا افراد دچار پر خوری عصبی می‌شوند و روش درمان پرخوری عصبی چیست؟

دلایل پرخوری عصبی چیست

هر عامل استرس‌زایی می‌تواند به دلیلی برای پر خوری عصبی تبدیل شود؛ اما برخی از آن‌ها عوامل شایع‌تری هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:
• استرس کاری
• نگرانی‌های مالی
• مسائل مربوط به سلامتی
• مشکلات مربوط به رابطه

دلایل پرخوری عصبی چیست؟ پر خوری عصبی معمولا یک رفتار خودکار است و پس از مدتی ناخودآگاه به یک عادت تبدیل می‌شود. اکنون از کجا بفهمیم که دچار این مورد شده‌ایم؟ در ادامه این پُست از مجله دکتر فرهمند متخصص جراحی لاغری باشید تا علائم پرخوری عصبی را بررسی کنیم.

علائم پرخوری عصبی چیست

• هنگام بروز استرس همواره در حال غذا خوردن هستید: برخی از افراد هنگامی که کار استرس‌زایی مانند امتحان را پیش رو دارند، ناخودآگاه به خوردن غذا رو می‌آورند.

• هنگام بروز احساسات شدید در حال غذا خوردن هستید: برخی از افراد هنگام بروز احساسات شدید مانند غم، ناامیدی، خشم، تنهایی، اضطراب، خستگی و ملالت به غذا خوردن رو می‌آورند.

• حتی وقتی کاملا سیر هستید، باز هم غذا می‌خورید: بسیاری از افراد حتی هنگام سیری مدام به غذا خوردن فکر می‌کنند و در حال تصمیم‌گیری هستند که وعده‌ی غذایی بعدی را چه بخورند.

• ناگهان بدون دلیل هوس غذا می‌کنید: گاهی بی دلیل می‌خواهید غذا بخورید و در آن زمان حتی گرسنه هم نیستید.

• معمولا هوس غذاهای خاصی را دارید: بسیاری از افراد هنگام پرخوری عصبی فقط هوس خوراکی‌های خاصی را دارند و فقط به همان خوراکی رضایت می‌دهند؛ چرا که احساس پرخوری آن‌ها از روی گرسنگی به وجود نیامده است.

• بیش از حد غذا می‌خورید: بسیاری از افراد که هنگام غذا خوردن در پی احساس آرامش هستند، با اندک خوردن به آرامش نمی‌رسند و مدام بیشتر و بیشتر غذا می‌خورند.

• پس از غذا خوردن احساس گناه دارید: ممکن است پس از غذا خوردن احساس گناه و خجالت داشته باشید و این احساس به روتین غذا خوردن شما تبدیل شده باشد.

• در زمان‌های غیرعادی غذا می‌خورید: برخی از افراد در زمان‌های غیرمعمول به په خوردن تنقلات می‌پردازند و برای نمونه دیر وقت و طی نیمه‌شب غذا می‌خورند.

تمام افراد همه‌ی این علائم را تجربه نمی‌کنند و ممکن است شما برخی از این علائم را تجربه کرده باشید. در این صورت شاید به این مورد مبتلا باشید. اکنون چگونه باید از این مسیر مخرب رها شویم؟

پرخوری عصبی

درمان پرخوری عصبی

تغییر عادت همواره کار سختی است و این موضوع به ویژه در پرخوری عصبی دیده می‌شود که عادتی ریشه‌دار است و بر اثر عوامل روانی شکل می‌گیرد. با این حال تغییر عادت کار غیرممکنی نیست.

در زیر درمان‌هایی از طریق تغییر سبک زندگی نگارش شده است، اما اگر اضافه وزن شما زیاد است و تمایل دارید از عمل اسلیو به عنوان یکی روش‌های درمان اضافه وزن استفاده کنید، بهتر است مقاله بهترین سن برای عمل اسلیو معده را در مجله سایت دکتر فرهمند مطالعه نمایید.

1. احساسات خود را بنویسید: هرچه فرد بیشتر با احساسات و نگرانی‌های خود آشنا باشد، بهتر می‌تواند با آن‌ها مقابله کند. هربار دچار پر خوری عصبی می‌شوید، درباره‌ی آن بنویسید:

• چه شد که به پر خوری عصبی رو آورید؟

• در آن لحظه چه احساسی داشتید؟

• آیا همان لحظه شروع به غذا خوردن کردید یا مدتی صبر کردید؟

• آیا سعی کردید حواس خود را از غذا خوردن پرت کنید؟

درمان پرخوری عصبی

زمانی که به این پرسش‌ها پاسخ دادید، خود را قضاوت نکنید و سعی کنید صادقانه به سوالات پاسخ داده و ریشه‌ی آن را برای درمان پرخوری عصبی پیدا کنید. در این صورت با احساسات منفی خود هنگام پر خوری عصبی آشنا می‌شوید و در صدد حل مشکل بر می‌آیید. این کار به تمرین زیادی نیاز دارید؛ بنابراین طی این فرآیند با خود مهربان باشید و از خودتان انتظار بی‌نقص بودن را نداشته باشید.

2. برای مقابله با استرس و احساسات منفی روش دیگری پیدا کنید: اکنون که ریشه‌ی احساسات منفی و عادت‌های خود را پیدا کرده‌اید، می‌توانید با آن‌ها مقابله کنید. برای نمونه اگر هنگام استرس به غذا خوردن پناه می‌آورید، بهتر است به جای غذا خوردن به کارهای آرامش‌بخش رو بیاورید و اگر هنگام ملالت و بی‌حوصلگی غذا می‌خورید، فعالیت‌های سرگرم‌کننده پیدا کنید. در صورتی که به جای غذا خوردن کارهای دیگری را در پیش بگیرید، به زودی متوجه می‌شوید که روش‌های دیگری هم برای پاسخگویی به احساسات در کار هستند.

3. به ورزش رو بیاورید: ورزش کردن یکی از بهترین راه‌ها برای مقابله با احساسات منفی است و سطح هورمون‌های استرس بدن را کاهش می‌دهد. ورزش کردن همچنین باعث ایجاد اندورفین می‌شود که عاملی شادی‌بخش است. اگر ورزش کردن جایگزین پرخوری عصبی شود، عواملی مانند افزایش وزن و اضطراب نیز از بین می‌روند.

4. غذاهای مناسب بخورید: اگر با احساس شرم و گناه به خود گرسنگی دهید، پر خوری عصبی از بین نمی‌رود؛ بنابراین غذای مورد نیاز خود را از منابع مناسب مانند پروتئین‌ها تأمین کنید؛ چرا که منابع پروتئینی تا مدت زمان طولانی‌تری به شما احساس سیری می‌دهند. بهتر است برای غذا به مواردی مانند گوشت، مرغ، غذای دریایی، تخم‌مرغ، لبنیات، لوبیا و عدس و مغزیجات رو بیاورید. اگر هم در پی میان‌وعده هستید، از میان‌وعده‌های سالم مانند میوه و سبزیجات استفاده کنید.

5. از دیگران کمک بخواهید: بهتر است هنگام تجربه‌ی احساسات منفی مانند غم یا اضطراب تنها نباشید تا بهه پرخوری عصبی دچار نشوید. در چنین شرایطی با افراد صمیمی تماس بگیرید و از آنان کمک بخواهید. یافته‌ها نشان می‌دهند که حمایت اجتماعی علائم پرخوری عصبی را کاهش می‌دهد.

6. دفترچه‌ی مخصوص غذا داشته باشید: دفتری داشته باشید و در آن بنویسید که هنگام واکنش‌های عصبی چه می‌خورید، چه زمانی پرخوری عصبی دارید، زمان غذا خوردن چقدر احساس گرسنگی می‌کنید و زمان غذا خوردن چه احساسی دارید. اگر این کار را انجام دهید؛ پس از مدتی بین احساسات و غذا خوردن خود یک رابطه‌ی منطقی کشف می‌کنید و می‌توانید مشکل را حل کنید.

7. به روش‌های کاهش استرس رو بیاورید: اگر عامل زیاد غذا خوردن شما استرس باشد؛ از روش‌های کاهش استرس کمک بگیرید؛ مثلاً به یوگا، مدیتیشن و نفس عمیق روی بیاورید.

8. به گرسنگی خود آگاه شوید: هنگامی که میل به پرخوری در شما بیدار می‌شود؛ از خود بپرسید:«آیا این گرسنگی جسمی است یا روحی؟ آیا می‌توانم صبر کنم تا این گرسنگی رد شود یا این که واقعا گرسنه هستم؟»

9. با وسوسه بجنگید: اگر برخی از خوراکی‌ها شما را وسوسه می‌کنند؛ آن‌ها را از خانه بیرون بیندازید. اگر هم احساس اضطراب یا ناراحتی دارید، غذا خوردن و خرید مواد غذایی را به زمانی موکول کنید که آرام‌تر شده‌اید.

10. از شکست‌هایتان درس بگیرید: اگر زمانی موفق نشدید به پرخوری عصبی خود غلبه کنید، ناامید نشوید و خود را سرزنش نکنید. در عوض سعی کنید برای دفعه‌ی بعدی برنامه‌ریزی کنید تا چنین مشکلاتی دیگر تکرار نشوند.

11. از روانشناس کمک بگیرید: اگر به تنهایی نمی‌توانید با پرخوری عصبی مبارزه کنید؛ از روانشناس کمک بگیرید. روانشناس به شما کمک می‌کند تا بفهمید چرا پر خوری عصبی دارید و راه‌های درمان پرخوری عصبی را به شما آموزش می‌دهد.

12. تمرین‌های ذهن‌ آگاهی داشته باشید: تمرین‌های ذهن ‌آگاهی برای مبارزه با استرس و افکار منفی کاربرد دارند؛ از این رو می‌توانند برای درمان پرخوری عصبی هم کاربرد داشته باشند. طی این تمرین‌ها فرد در سکوت نشسته و روی نحوه‌ی نفس کشیدن خود تمرکز می‌کند. سپس سعی کنید نواحی پرتنش بدن را پیدا کنید و به این بخش‌ها آرامش بدهید. به اطراف خود نگاه کنید و بگویید که چه می‌بینید، چه چیزهایی را لمس می‌کنید، چه می‌شنوید و چه مزه‌ها و بوهایی را تجربه می‌کنید.

پرخوری عصبی چیست را در این مقاله به همراه روش درمان پرخوری عصبی توضیح دادیم که امیدواریم از این پُست مجله دکتر فرهمند متخصص عمل اسلیو و عمل بای پس، نهایت استفاده را برده باشید. برای بسیاری از افراد این روش، یک راه فرار امن است؛ اما فرار کردن از مشکلات کار بیهوده‌ای است؛ از این رو بهتر است که به مقابله با آن‌ها برآیید. در آخر و در صورتی که روش‌های درمان پرخوری عصبی برایتان کارساز نبودند، حتما با یک فرد متخصص مشورت کنید.

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + شش =